De Cocoon helpt bij het herbebossen van onze wereld

14 March, 2017

De Cocoon is een simpele uitvinding die kiemplanten tegen het harde droge klimaat beschermt. Ook vermindert deze boomcouveuse de hoeveelheid water die de plantjes nodig hebben om te groeien. Hierdoor wordt de overlevingskans van deze zaailingen met ruim 80 procent vergroot.

Volgens de Verenigde Naties is milieudegradatie is een van de “grootste ecologische uitdagingen van onze tijd.” We spreken van milieudegradatie wanneer weelderig groen land in een woestijn verandert. Vaak wordt dit veroorzaakt door industrie en landbouw. De meest voor de hand liggende oplossing is herbebossing. Maar wanneer de aarde droog en dor is, ziet de toekomst voor de kiemplanten er somber uit. Om dit probleem op te lossen, ontwierp Land Life Company, gevestigd in Amsterdam, een biologisch afbreekbare kartonnen boomcouveuse.
“Het is simpel, maar er gaat een hoop onderzoek en ontwikkeling aan vooraf,” vertelt Charlotte Jongejan van Land Life Company.

Stap 1 is het graven van een ondiepe kuil. Vervolgens wordt de zaailing in de kuil geplaatst en omheind door een tulbandvormige Cocoon gemaakt van gerecycled papierpulp. De Cocoon wordt daarna gevuld met water en afgedekt om verdamping te voorkomen. Door middel van buisjes wordt het water vanuit het reservoir naar de wortel van de zaailing geleid. Ten slotte wordt een cilindervormige bescherming over de opening geplaatst om de groeiende zaailing te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon, wind en kleine beestjes.

In droge gebieden ligt de overlevingskans van de Cocoon zaailingen tussen de 80 en 90 procent, en dat is vele malen hoger dan de 10 procent die handmatige geplante zaailingen normaal gesproken hebben.

Hoewel de initiële kosten voor het gebruik van de Cocoon technologie en zaailingen hoger liggen dan de gebruikelijke manier komen hier na het planten geen kosten meer bij komen volgens Jongejan.

De Cocoon biedt op dit moment al ondersteuning aan herbebossingsinspanningen van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties (NGOs) en privéondernemingen in 24 landen. Later dit jaar zal Land Life beginnen met het produceren van de Cocoons op locatie. Met behulp van een Fast Track to Innovation (FTI) subsidie van de Europese Commissie kan het bedrijf het fabrieksmodel afmaken zodat deze ontwikkeld en gerepliceerd kan worden op de plek waar de Cocoontechnologie nodig is. De eerste fabriek zal later dit jaar in Mexico worden geopend. Noord-Amerika, het Midden-Oosten en ook Afrika volgen mogelijk.

Source: The Optimist

Download the original article here.